XIII. Szent István napi Kenyérverseny felhívása
A Magyar Pékszövetség 2024-ben is meghirdeti a sütőipari vállalkozások részére szakmai versenyét 3 kategóriában.
A verseny kategória győztesei a szakmai elismerés mellett pénzdíjban is részesülnek:
v I. kategória győztes: 500 000 forint,
v II. kategória győztes: 300 000 forint
v III.kategória győztes: 200 000 forint
I. kategória: 2024-es év Szent István napi kenyér
Kenyérrel szembeni elvárás:
Ø A tészta készítéséhez döntő részben gabonaőrleményeket, búzalisztet használjon.
Ø A fő alapanyaghoz viszonyítva egyéb anyag használatára vonatkozó előírások
tartalmazhat max. 10% rozslisztet
tartalmazhat max. 20% burgonya készítményt, főtt burgonyát, burgonya pelyhet, burgonyalisztet
Ø Hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön a kenyér.
Ø Formája szabadon választott: vekni vagy kerek forma
Ø Súlyra vonatkozó előírás: 1 kg +- 5%
Ø A Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak feleljen meg a savfoka és sótartalma
Savfoka: minimum 3
Sótartalom % : (m/m) 1,3% - 2,35%
Előírás továbbá:
Ø Vezérgondolat - A kovász és a hagyomány jegyében
Ø Kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával készüljön
Ø Csak természetes anyagokat tartalmazzon
Ø Nem használhatók célkeverékek, adalékanyagok (aszkorbinsav, lisztjavítók)
Ø A kenyér 1,0 kg-os tömegegységben készül a versenyre
Ø A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, melyet a jelentkezést követően kiküldött sablon alapján kell elkészíteni (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem!)
Ø A kenyér kapcsolódjon a hagyományos magyar kenyérhez (megnevezés, történet, alapanyag, technológia, külalak)
Az elbírálás szempontjai:
Ø Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz.
Ø Eltarthatóság, frissesség megőrzése.
Ø A zsűrizett kenyerek esetében az érzékszervi vizsgálatot laboratóriumi vizsgálat követi, ahol megvizsgálják a savfokot, sótartalmat, és a kapott értékeknek meg kell felelni az Élelmiszerkönyvi előírásoknak
Ø A zsűri kiemelt hangsúlyt fektet a minőségi kritériumok mellett az esztétikai megjelenésre.
II. kategória: Innovatív kenyér
Kenyérrel szembeni elvárás:
Ø Innováció
Ø újdonság jelenjen meg a termékben
Előírás továbbá:
Ø Magyar alapanyagok felhasználásával készüljön
Ø A fűszerek használata megengedett
Ø A kenyér 0,5 kg tömegegységben készülhet
Ø Az innováció formája lehet az alapanyag használat, a gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás
Ø A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, melyet a jelentkezést követően kiküldött sablon alapján kell elkészíteni (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem!)
Az elbírálás szempontjai:
Ø Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz harmónia
Ø Eltarthatóság, frissesség megőrzése
Ø Innovatív, újdonság a sütőipari piacon
Ø A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is.
III. kategória SÓS sétáló sütemény
Termékkel szembeni elvárás:
Ø sós ízvilág
Ø Kreatív, dekoratív megjelenés
Ø könnyen szállítható és fogyasztható
Előírás továbbá:
Ø magvak, tejtermékek felhasználása engedélyezett
Ø előállításához, töltéséhez húskészítmény is engedélyezett
Ø A termék súlyegysége 80-120 g
Ø A nevezéshez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot
Ø Az elbírálás szempontjai:
Ø Érzékszervi tulajdonságok: alak, megjelenés, megfelelő tésztaszerkezet, illat, íz harmónia
Ø Fontos szempont, hogy séta közben is fogyasztható legyen, praktikus kialakítás
Ø A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is
A versenyre nevezés módja:
A versenyre jelentkezni az iroda@pekszovetseg.hu címre megküldött jelentkezési lappal lehet.
A jelentkezési lap letölthető innen
Kategóriánként legfeljebb 3 típusú termékkel nevezhet 1 cég.
A zsűrizéshez termék fajtánként 3 db-ot kell beszállítani.
A megküldött sablon használatával a termékleírást/gyártmánylapot mellékelni kell. (Ezen a gyártó beazonosítására alkalmas információ nem szerepelhet. Amennyiben beazonosítható a gyártó, akár a kenyér címkézése miatt, akár a gyártmánylap alapján, az adott versenyzőt a zsűri kizárja a versenyből.)
A nevezési határidő: 2024. május 06.
Nevezési díj: 5.000 Ft+Áfa/TERMÉK
A kenyeret az első zsűrizés időpontjában kell a helyszínen bemutatni.
A terméket független szakmai zsűri bírálja el.
A zsűrizés kétfordulós lesz. A második kör sajtó képviselői számára nyilvános, és az 1. körben bejutott kategóriánként első 9 helyezett termék kerül be.
Első forduló-selejtező zsűrizés: május 16.
Második forduló-sajtónyilvános zsűrizés: június 06.