Menü
Hírek
Dátum:  2024. április 02

XIII. Szent István napi Kenyérverseny felhívása

XIII. Szent István napi Kenyérverseny felhívása

 

XIII. Szent István napi Kenyérverseny felhívása


A Magyar Pékszövetség 2024-ben is meghirdeti a sütőipari vállalkozások részére szakmai versenyét 3 kategóriában.


A verseny kategória győztesei a szakmai elismerés mellett pénzdíjban is részesülnek:

v  I.  kategória győztes: 500 000 forint,

v  II. kategória győztes: 300 000 forint

v  III.kategória győztes: 200 000 forint 


I. kategória: 2024-es év Szent István napi kenyér


Kenyérrel szembeni elvárás:

Ø  A tészta készítéséhez döntő részben gabonaőrleményeket, búzalisztet használjon.

Ø  A fő alapanyaghoz viszonyítva egyéb anyag használatára vonatkozó előírások

tartalmazhat max. 10% rozslisztet

tartalmazhat max. 20% burgonya készítményt, főtt burgonyát, burgonya pelyhet, burgonyalisztet

Ø  Hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön a kenyér.

Ø  Formája szabadon választott: vekni vagy kerek forma

Ø  Súlyra vonatkozó előírás: 1 kg +- 5%

Ø  A Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak feleljen meg a savfoka és sótartalma

Savfoka: minimum 3

Sótartalom % : (m/m) 1,3% - 2,35%


Előírás továbbá:

Ø  Vezérgondolat - A kovász és a hagyomány jegyében

Ø  Kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával készüljön

Ø  Csak természetes anyagokat tartalmazzon

Ø  Nem használhatók célkeverékek, adalékanyagok (aszkorbinsav, lisztjavítók)

Ø  A kenyér 1,0 kg-os tömegegységben készül a versenyre

Ø  A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, melyet a jelentkezést követően kiküldött sablon alapján kell elkészíteni (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem!)

Ø  A kenyér kapcsolódjon a hagyományos magyar kenyérhez (megnevezés, történet, alapanyag, technológia, külalak)


Az elbírálás szempontjai:

Ø  Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz.

Ø  Eltarthatóság, frissesség megőrzése.

Ø  A zsűrizett kenyerek esetében az érzékszervi vizsgálatot laboratóriumi vizsgálat követi, ahol megvizsgálják a savfokot, sótartalmat, és a kapott értékeknek meg kell felelni az Élelmiszerkönyvi előírásoknak  

Ø  A zsűri kiemelt hangsúlyt fektet a minőségi kritériumok mellett az esztétikai megjelenésre.

 

 II. kategória: Innovatív kenyér

Kenyérrel szembeni elvárás:

Ø  Innováció

Ø  újdonság jelenjen meg a termékben


Előírás továbbá:

Ø  Magyar alapanyagok felhasználásával készüljön

Ø  A fűszerek használata megengedett

Ø  A kenyér 0,5 kg tömegegységben készülhet

Ø  Az innováció formája lehet az alapanyag használat, a gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás

Ø  A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, melyet a jelentkezést követően kiküldött sablon alapján kell elkészíteni (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem!)

 

Az elbírálás szempontjai:

Ø  Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz harmónia

Ø  Eltarthatóság, frissesség megőrzése

Ø  Innovatív, újdonság a sütőipari piacon

Ø  A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is.


III. kategória SÓS sétáló sütemény


Termékkel szembeni elvárás:

Ø  sós ízvilág

Ø  Kreatív, dekoratív megjelenés

Ø  könnyen szállítható és fogyasztható


Előírás továbbá:

Ø  magvak, tejtermékek felhasználása engedélyezett

Ø  előállításához, töltéséhez húskészítmény is engedélyezett

Ø  A termék súlyegysége 80-120 g

Ø  A nevezéshez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot


Ø  Az elbírálás szempontjai:

Ø  Érzékszervi tulajdonságok: alak, megjelenés, megfelelő tésztaszerkezet, illat, íz harmónia

Ø  Fontos szempont, hogy séta közben is fogyasztható legyen, praktikus kialakítás

Ø  A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is


A versenyre nevezés módja:

A versenyre jelentkezni az iroda@pekszovetseg.hu címre megküldött jelentkezési lappal lehet. 

A jelentkezési lap letölthető innen

Kategóriánként legfeljebb 3 típusú termékkel nevezhet 1 cég.

 A zsűrizéshez termék fajtánként 3 db-ot kell beszállítani.

A megküldött sablon használatával a termékleírást/gyártmánylapot mellékelni kell. (Ezen a gyártó beazonosítására alkalmas információ nem szerepelhet. Amennyiben beazonosítható a gyártó, akár a kenyér címkézése miatt, akár a gyártmánylap alapján, az adott versenyzőt a zsűri kizárja a versenyből.)


A nevezési határidő: 2024. május 06.


Nevezési díj: 5.000 Ft+Áfa/TERMÉK

A kenyeret az első zsűrizés időpontjában kell a helyszínen bemutatni.

A terméket független szakmai zsűri bírálja el.
A zsűrizés kétfordulós lesz. A második kör sajtó képviselői számára nyilvános, és az 1. körben bejutott kategóriánként első 9 helyezett termék kerül be.


Első forduló-selejtező zsűrizés: május 16.

Második forduló-sajtónyilvános zsűrizés: június 06.

 

 

vissza a hírekhez