Menü
Hírek
Dátum:  2023. május 18

XII.Szent István napi Kenyérverseny felhívás

XII.Szent István napi Kenyérverseny felhívás

XII. Szent István napi Kenyérverseny felhívása

A Magyar Pékszövetség 2023-ben is meghirdeti a sütőipari vállalkozások részére szakmai versenyét 3 kategóriában.

A verseny kategória győztesei a szakmai elismerés mellett pénzdíjban is részesülnek:

v  I.  kategória győztes: 500 000 forint,

v  II. kategória győztes: 300 000 forint

v  III.kategória győztes: 200 000 forint

I. kategória: 2023-es év Szent István napi kenyér

Kenyérrel szembeni elvárás:

Ø  A tészta készítéséhez döntő részben gabonaőrleményeket használjon.

Ø  Hagyományos, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön a kenyér.

Ø  A Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak feleljen meg

Előírás továbbá:

Ø  Vezérgondolat  - A kovász jegyében

Ø  Kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával készüljön

Ø  Csak természetes anyagokat tartalmazzon

Ø  Nem használhatók célkeverékek, adalékanyagok (aszkorbinsav, lisztjavítók)

Ø  A kenyér 1,0 kg-os tömegegységben készülhet

Ø  A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, melyet a jelentkezést követően kiküldött sablon alapján kell elkészíteni (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem!)

Ø  A kenyér kapcsolódjon az államalapítás ünnepéhez ( megnevezés, történet, alapanyag, technológia, külalak)

Az elbírálás szempontjai:

Ø  Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz.

Ø  Eltarthatóság, frissesség megőrzése.

Ø  A zsűrizett kenyerek esetében az érzékszervi vizsgálatot laboratóriumi vizsgálat követi, ahol megvizsgálják a savfokot, sótartalmat, és a kapott értékeknek meg kell felelni az Élelmiszerkönyvi előírásoknak  

Ø  A zsűri kiemelt hangsúlyt fektet a minőségi kritériumok mellett az esztétikai megjelenésre.

 II. kategória: Innovatív kenyér

Kenyérrel szembeni elvárás:

Ø  Innováció

Ø  újdonság jelenjen meg a termékben


 

Előírás továbbá:

Ø  Magyar alapanyagok felhasználásával készüljön

Ø  A fűszerek használata megengedett

Ø  A kenyér 0,5 kg tömegegységben készülhet

Ø  Az innováció formája lehet az alapanyag használat, a gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás

Ø  a Magyar Ízek Utcájának 2023 évi témája a HÚS és PECSENYE amire célszerű lenne rákapcsolódni

Ø  A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, melyet a jelentkezést követően kiküldött sablon alapján kell elkészíteni (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem!)

 

Az elbírálás szempontjai:

Ø  Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz harmónia

Ø  Eltarthatóság, frissesség megőrzése

Ø  Innovatív, újdonság a sütőipari piacon

Ø  A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is.

III. kategória édes sétáló sütemény

Termékkel szembeni elvárás:

Ø  Kreatív, dekoratív megjelenés

Előírás továbbá:

Ø  Leveles tészta, vaj tartalom minimum 40%

Ø  gyümölcsök és magvak felhasználásával készülhet

Ø  A termék súlyegysége 80-120 g

Ø  A nevezéshez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot

 

Ø  Az elbírálás szempontjai:

Ø  Érzékszervi tulajdonságok: alak, megjelenés, megfelelően laza tésztaszerkezet, illat, íz harmónia

Ø  Fontos szempont, hogy séta közben is fogyasztható legyen, praktikus kialakítás

Ø  A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is

 

 

A versenyre nevezés módja:

A versenyre jelentkezni az iroda@pekszovetseg.hu  címre megküldött jelentkezési lappal lehet.

A jelentkezési lap letölthető: itt

Kategóriánként legfeljebb 3 típusú termékkel nevezhet 1 cég.

 A zsűrizéshez termék fajtánként 3 db-ot kell beszállítani.

Az irodából  megküldött sablon használatával a termékleírást/gyártmánylapot mellékelni kell. (Ezen a gyártó beazonosítására alkalmas információ nem szerepelhet. Amennyiben beazonosítható a gyártó, akár a kenyér címkézése miatt, akár a gyártmánylap alapján, az adott versenyzőt a zsűri kizárja a versenyből.)

A Nyertes kenyér készítőjének vállalnia kell a sajtótájékoztatón való megjelenést, és a 2023.évi augusztus 20-i budapesti rendezvényre a terméke beszállítását, helyszíni értékesítését!


A nevezési határidő: 2023. május 31.

Nevezési díj: 5.000 Ft+Áfa/TERMÉK

A kenyeret az első zsűrizés időpontjában kell a helyszínen bemutatni.

A terméket független szakmai zsűri bírálja el.
A zsűrizés két fordulós lesz. A második kör sajtó képviselői számára nyilvános, és az 1. körben bejutott kategóriánként első 9 helyezett termék kerül be.

Első forduló-selejtező zsűrizés:  június 14.

Második forduló-sajtónyilvános zsűrizés: június 27.

 

vissza a hírekhez