XII. Szent István napi Kenyérverseny felhívása
A Magyar Pékszövetség 2023-ben is meghirdeti a sütőipari vállalkozások részére szakmai versenyét 3 kategóriában.
A verseny kategória győztesei a szakmai elismerés mellett pénzdíjban is részesülnek:
v I. kategória győztes: 500 000 forint,
v II. kategória győztes: 300 000 forint
v III.kategória győztes: 200 000 forint
I. kategória: 2023-es év Szent István napi kenyér
Kenyérrel szembeni elvárás:
Ø A tészta készítéséhez döntő részben gabonaőrleményeket használjon.
Ø Hagyományos, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön a kenyér.
Ø A Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak feleljen meg
Előírás továbbá:
Ø Vezérgondolat - A kovász jegyében
Ø Kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával készüljön
Ø Csak természetes anyagokat tartalmazzon
Ø Nem használhatók célkeverékek, adalékanyagok (aszkorbinsav, lisztjavítók)
Ø A kenyér 1,0 kg-os tömegegységben készülhet
Ø A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, melyet a jelentkezést követően kiküldött sablon alapján kell elkészíteni (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem!)
Ø A kenyér kapcsolódjon az államalapítás ünnepéhez ( megnevezés, történet, alapanyag, technológia, külalak)
Az elbírálás szempontjai:
Ø Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz.
Ø Eltarthatóság, frissesség megőrzése.
Ø A zsűrizett kenyerek esetében az érzékszervi vizsgálatot laboratóriumi vizsgálat követi, ahol megvizsgálják a savfokot, sótartalmat, és a kapott értékeknek meg kell felelni az Élelmiszerkönyvi előírásoknak
Ø A zsűri kiemelt hangsúlyt fektet a minőségi kritériumok mellett az esztétikai megjelenésre.
II. kategória: Innovatív kenyér
Kenyérrel szembeni elvárás:
Ø Innováció
Ø újdonság jelenjen meg a termékben
Előírás továbbá:
Ø Magyar alapanyagok felhasználásával készüljön
Ø A fűszerek használata megengedett
Ø A kenyér 0,5 kg tömegegységben készülhet
Ø Az innováció formája lehet az alapanyag használat, a gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás
Ø a Magyar Ízek Utcájának 2023 évi témája a HÚS és PECSENYE amire célszerű lenne rákapcsolódni
Ø A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, melyet a jelentkezést követően kiküldött sablon alapján kell elkészíteni (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem!)
Az elbírálás szempontjai:
Ø Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz harmónia
Ø Eltarthatóság, frissesség megőrzése
Ø Innovatív, újdonság a sütőipari piacon
Ø A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is.
III. kategória édes sétáló sütemény
Termékkel szembeni elvárás:
Ø Kreatív, dekoratív megjelenés
Előírás továbbá:
Ø Leveles tészta, vaj tartalom minimum 40%
Ø gyümölcsök és magvak felhasználásával készülhet
Ø A termék súlyegysége 80-120 g
Ø A nevezéshez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot
Ø Az elbírálás szempontjai:
Ø Érzékszervi tulajdonságok: alak, megjelenés, megfelelően laza tésztaszerkezet, illat, íz harmónia
Ø Fontos szempont, hogy séta közben is fogyasztható legyen, praktikus kialakítás
Ø A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is
A versenyre nevezés módja:
A versenyre jelentkezni az iroda@pekszovetseg.hu címre megküldött jelentkezési lappal lehet.
A jelentkezési lap letölthető: itt
Kategóriánként legfeljebb 3 típusú termékkel nevezhet 1 cég.
A zsűrizéshez termék fajtánként 3 db-ot kell beszállítani.
Az irodából megküldött sablon használatával a termékleírást/gyártmánylapot mellékelni kell. (Ezen a gyártó beazonosítására alkalmas információ nem szerepelhet. Amennyiben beazonosítható a gyártó, akár a kenyér címkézése miatt, akár a gyártmánylap alapján, az adott versenyzőt a zsűri kizárja a versenyből.)
A Nyertes kenyér készítőjének vállalnia kell a sajtótájékoztatón való megjelenést, és a 2023.évi augusztus 20-i budapesti rendezvényre a terméke beszállítását, helyszíni értékesítését!
A nevezési határidő: 2023. május 31.
Nevezési díj: 5.000 Ft+Áfa/TERMÉK
A kenyeret az első zsűrizés időpontjában kell a helyszínen bemutatni.
A terméket független szakmai zsűri bírálja el.
A zsűrizés két fordulós lesz. A második kör sajtó képviselői számára nyilvános, és az 1. körben bejutott kategóriánként első 9 helyezett termék kerül be.
Első forduló-selejtező zsűrizés: június 14.
Második forduló-sajtónyilvános zsűrizés: június 27.