TAGNAK JELENTKEZEM!

2025.08.21.

Magyar Ízek Utcája és a Szent István napi kenyér

Híreink

Magyar Ízek utcája

Augusztus 20-a minden magyar számára különleges nap: államalapító királyunkra, Szent Istvánra emlékezünk, s ezzel együtt az új kenyér ünnepét is megtartjuk. Ez a nap egyszerre a nemzeti összetartozás, a hagyományok ápolása és a gasztronómiai élmények ünnepe. A főváros szívében, a budai rakparton immár tizenhatodik alkalommal nyit meg kapuit a Magyar Ízek Utcája, amely 2025-ben is a hazai termelők, kézműves élelmiszerek és gasztrokultúránk legjavát vonultatja fel.

A rendezvény célja, hogy bemutassa hazánk és a Kárpát-medence sokszínű gasztronómiai örökségét, a tradíciók és a modern ízek találkozását. A látogatók több mint száz standnál kóstolhatják végig a magyar konyha klasszikus és újragondolt fogásait: a kézműves sajtoktól és kolbászoktól kezdve a mézeken és lekvárokon át egészen a legkülönlegesebb borokig és pálinkákig. A rendezvény minden évben egy kiemelt tematikát is hordoz, idén a magyar vad- és halgasztronómia különleges világát szerették volna bemutatni.

A Magyar Ízek Utcája szerves része az új kenyér bemutatása, amely a Magyar Pékszövetség által szervezett, országos Kenyérverseny győztesei közül kerül ki. A verseny fő kategóriája a Szent István napi kenyér minden esztendőben a minőség és hagyománytisztelet szimbóluma.

Az augusztus 20-i program csúcspontja a kenyér ünnepélyes megszegése volt, amely a magyar családok évszázados hagyományát eleveníti fel. Ez a pillanat egyszerre szimbolizálja a megélhetést biztosító mindennapi kenyeret, a nemzet összetartozását és azt az értéket, amelyet a tisztességes munka és a minőségi alapanyagok képviselnek.

A rendezvényen Septe József a Magyar Pékszövetség elnökének köszöntőjét követően a nyertes cégek vezetői meséltek néhány percben a termékekről és invitálták a nagyközönséget egy kis kóstolóra, majd a meghívott prominens vendégek a hagyományok szerint szegték meg a 2025 év Szent István napi és az Innovatív kenyerét és mutatták be az év Sétáló süteményét.

A Szent István napi kenyér kategória nyertese az „Ország kenyere” az Alföldi pajtakenyér, melyet a Balmaz Sütöde Kft. tulajdonos, ügyvezetője Fülep Zsolt mutatott be a színpadon. A harminc éve működő harmadik generációs családi vállalkozás nagy gondot fordít a termékfejlesztésre, ennek köszönhetően az utóbbi években ez a negyedik díjnyertes termékük, melyre nagyon büszkét. Elmondta, hogy a Pajtakenyér esetén is több min 40 alkalommal küldték vizsgálatra a fejlesztés során a kenyeret, hogy lépésről lépésre tökéletesíthessék. Az eredmény magáért beszél, hiszen a nagy érdeklődés miatt az ünnepet követően a saját üzleteik mellet több mint 70 hazai üzletben kezdik meg a gyártását és értékesítését.

Az Innovatív kenyér kategória nyerteséről a Mediterrán kenyérről extraszűz olivaolajjal a Varga Pékség tulajdonosa Vargáné Tanács Klára mesélt. A Varga Pékség neve az elmúlt 30 évben összekapcsolódott az egészséges, naturális termékek fogalmával. Mórahalmi üzemükben élesztős, kovászos technológiával dolgoznak, termékeik nem tartalmaznak adalékanyagot. Ásotthalmon 6 éve nyitott kézműves pékségükben pedig kizárólag vadkovászos technológiát alkalomaznak. Első kovászukat a mai napig is napi 3 alkalommal etetik és a vele készült kenyeret 12-16 órán keresztül pihentetik. Ez alatt az idő alatt a fermetációs folyamatoknak köszönhetően a termék glutén tartalma 30-40 %-ra csökken, kialakul jellegzetes ízvilága és fogyaszthatóvá válik az ételérzékenységgel érintett vásárlók számára is. A termékfejlesztésnél céljuk volt, hogy az egészséges mediterrán étrendet beépítsék a kenyérben ezért zöld és vörös olivabogyóval, dióval és extraszűz olivaolajjal gazdagodott a termék. Kiemelte Kollégáik elhivatottságát, akik maguk is hisznek a cég víziójában és napi szinten a lehető legtöbbet teszik azért, hogy minőségi termékek kerüljenek ki a kemencéből. Összetartó közösségük a sikerességük kulcsa, hiszen a verseny története során ők is többször álltak már a dobogó legfelső fokán.

A Leveles sétáló sütemény kategória nyertese az Augusztusi álom megálmodója a Három Tarka Macska kézművel pékség képviseletében Fülöp Anita elmondta, hogy cégük először indult a megmérettetésen és a nagy öröm számukra, hogy termékük elnyerte a bíráló bizottság elismerését. Kiemelte, hogy a Magyar Pékszövetség és a versenytársak részéről is maximális támogatását és örömmel invitálja a nagyközönséget mindhárom budapesti üzletükbe, ahol a díjazott süteményen kívül további minőségi termékeiket is megkóstolhatják egy kávé mellett.

Hírlevél tagoknak

Hírlevél Érdeklődőknek

Szeretne hirdetni a Pékmester lapban?

Vállalata híreit országos szinten juttatjuk el a megfelelő célcsoporthoz. Kattintson a részletekért!
usercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram