A Magyar Pékszövetség szervezésében 2025. május 16–19. között egy 15 fős szakmai delegáció utazott Düsseldorfba tanulmányútra. A program középpontjában az IBA – a világ legnagyobb sütőipari szakkiállítása – állt, amely részletes áttekintést nyújtott az ágazat legfrissebb innovációiról, irányzatairól és technológiai fejlesztéseiről.
A Magyar Pékszövetség delegációjával együtt a látogatáson számos elismert hazai vállalkozás is képviseltette magát. A résztvevők között jelen volt a Bajom Agró Kft.,Vela Kft., a Balmaz-Sütöde, a Sütőház Kft., a Janovicz Pékség, a Kápolnai Pékmesterek Kft., Molnár Pékség, Modern Bakery, valamint a Varga Pékség 95 Kft. képviselete is.
Az utazás első napján lehetőséget kaptunk a Dinslakenben található Schollin Pékséget megtekinteni, ahol a termékek előállításához kelesztő-késleltető technológiát alkalmaznak.
Joachim Hundt, az üzem termelésvezetője nagy lelkesedéssel és vendégszeretettel fogadta delegációnkat, majd személyesen vezette végig a csapatunkat. Alapos betekintést kaptunk az üzem technológiai megoldásaiba, a modern gépek működésébe, és a termékfejlesztés különböző szakaszaiba is. Külön figyelmet szenteltek annak bemutatására, miként kapcsolódnak be a megváltozott munkaképességű dolgozók a gyártási folyamatokba. A látogatás alkalmával megismerhettük az üzemhez tartozó hangulatos kávézórészt, illetve a gyermekek számára kialakított játszó és foglalkoztató helyiséget is.
Május 17-én (szombaton) délelőtt Andreas Kofler, a Német Pékszövetség korábbi ügyvezetője kalauzolt bennünket Düsseldorf különböző pékségeiben és egy cukrászboltban. A túra során több mintaboltot is felkerestünk, ahol nemcsak megnéztük, de meg is kóstolhattuk a helyi kínálatot. Megtekintettük a hangulatos szabadtéri piacot is, ahol friss helyi termékek, sajtok, pékáruk, borok és kézműves portékák között válogathattunk – igazi ízelítőt kapva a sokszínű gasztronómiai kultúrákból.
Délután szabadidős program keretében bejártuk a város nevezetességeit is: sétáltunk a híres Königsallee-n, felfedeztük az óváros macskaköves utcáit, végül pedig a Rajna partján egy kilátóból csodáltuk meg Düsseldorf panorámáját.
A tanulmányút utolsó két napját (május 18-19.) teljes egészében az IBA szakkiállítás töltötte ki. A rendezvény nemcsak méretében, de szakmai jelentőségében is a nemzetközi sütőipar egyik legfontosabb eseménye. A részvétel inspiráló élményt jelentett számunkra: közvetlen tapasztalatokat szereztünk a legújabb trendekről, digitális megoldásokról, korszerű technológiákról és sütőipari gépekről. A vásár egyik legnagyobb látványosságát a nemzetközi pék- és cukrászversenyek jelentették, ahol a különböző nemzetek szakma kiválóságai mérték össze tudásukat. A közönség szeme láttára születtek meg a látványos díszmunkák, a precízen kivitelezett technikák és a kreatív ötletek
Az IBA vásárképviselete barátságos köszöntéssel fogadott minket, majd egy tömör, átfogó előadást tartott a rendezvény legfontosabb információiról és újdonságairól.
Találkoztunk a Német Pékszövetség vezetőségével, köztük Roland Ermer elnökkel, Christopher Kruse ügyvezető igazgatóval, és a szövetség további képviselőivel, ahol a találkozót mindkét fél rövid bemutatkozással kezdte, majd ismertettük szervezetünk felépítését és céljainkat. A tárgyalások során körvonalazódtak a jövőbeni együttműködés lehetőségei. Kiemelt téma volt a közös cserediák program előkészítése és a két ország kenyérversenyén való közös részvétel. Egyeztettünk annak lehetőségéről, hogy a novemberi közgyűlésünkre egy németországi szakembert hívunk meg a Pékakadémiára, aki szakmai előadást tarthat a német kenyérkészítési módszerekről és technikákról. Ezenfelül megosztottuk egymással kommunikációs és marketinggyakorlatainkat, bemutatva, hogyan erősítjük és tartjuk fenn kapcsolatainkat tagságunkkal.
A másik egyeztetés folyamán a CEBP (Európai Pék és Cukrászszövetség) főtitkárával, José Maríával beszélgettünk a CEBP-hez és az UIBC (Nemzetközi Pék- és Cukrászszövetség)-hez való esetleges újracsatlakozás lehetőségeiről. A megbeszélés fókuszában a tagság előnyeinek és az együttműködés feltételeinek áttekintése állt a középpontban. A csatlakozással kapcsolatos végső döntést a következő elnökségi ülésen határozza meg a Magyar Pékszövetség.
Hétfőn folytattuk a kiállítás felfedezését, ismét bejárva a vásárcsarnokot, ahol ezúttal több új standot is felkerestünk.A rendezvény során lehetőségünk nyílt szakmai egyeztetésekre a König, az IREKS STAMAG és a Backaldrin Hungária Kft. képviselőivel, akikkel értékes gondolatokat cseréltünk. A FRITSCH higiénikus kialakítású péksütemény vonalat mutatott be, különös hangsúlyt fektetve a jó hozzáférhetőségre, a gyors tisztításra és a vonal könnyű kezelhetőségére.
Ezúton is köszönjük a FRITSCH, a Kogép Kft. és a Backaldrin támogatását.
A tanulmányút sok hasznos élményt és szakmai ismeretet adott számunkra. A Düsseldorfban szerzett tapasztalataink ösztönzőek voltak, és értékes tanulságokkal szolgáltak. A körút egyben kiváló alkalmat teremtett arra, hogy erősítsük tagságunkkal való kapcsolatunkat és szakmai közösségünket.
Képes összefoglalónk elérhető a galériában >>
Szerző: Bábel Ádám
Fotó: Bábel Ádám, Baranyi Helga