A KMÉ az egyetlen olyan hazai minőségrendszer, amely sikeresen teljesítette az Európai Unió notifikációs eljárását. A KMÉ-védjeggyel ellátott termékek jellemzője, hogy megfelelnek a hazai és uniós szabályozáson túl a szigorúbb kötelező minőségi elvárásoknak, ezen kívül szabadon választott élelmiszerbiztonsági, valamint fenntarthatósági követelményeknek egyaránt.
A védjegy odaítélését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szaktudására épülő, komplex vizsgálati rendszer alapozza meg. A védjegyhasználat időtartama alatt szintén a Nébih szakmai támogatása ad garanciát a minőség folyamatos fenntartására.
Pékáru kategóriában jelenleg a vajaskifli és vajjal készült foszlós kalács, valamint a szeletelt szendvics- és toast kenyér szerepelt, valamint 2025 márciusától a kovászos technológiával készült kenyerek is csatlakozhatnak a KMÉ-védjegyre pályázható élelmiszerek egyre bővülő köréhez.
A Pékszövetség célja, hogy támogassa tagjait Kiváló Minőségű Élelmiszer nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásban. A pályázható termékkategóriákról és a tanúsítási követelményekről a KMÉ honlapján tájékozódhatnak.