A múlt ízei a jövő egészsége
Hagyomány és innováció
2025. május 24-én friss kenyér illata lengte be a XIV. Szent István napi kenyérverseny I. fordulójának helyszínét, a Backaldrin Hungária Kft. bemutató termét. A Magyar Pékszövetség által április elején 14. alkalommal kiírt szakmai versenyre közel 70 pékárut neveztek a magyar tulajdonú sütőipari vállalkozások a három versenykategóriába. A nevező cégek közel harmada új versenyző, termékeik számára az idei az első megmérettetés. A szakmai zsűri által az első körben már kiválasztott kenyerek kerültek be a 2025. június 4-én megrendezésre kerülő második fordulóba.
A Magyar Pékszövetség szakmai versenyén nemcsak Pékszövetségi tagok, hanem bármilyen magyar tulajdonú sütőipari vállalkozás indulhat. A megméretés egyre népszerűbb, idén közel 70 terméket neveztek 3 kategóriába. A Szent István napi kenyér címért 20 vállalkozás indult 29 termékkel. Az Innovatív kenyér kategóriába 14 cég 26 termékkel jelentkezett, míg a Sétáló sütemény kiírásra 9 cég küldte el 13 termékét. A benevezett péktermékeket erre a versenyre fejlesztették a pályázók, így azok kereskedelmi forgalomban csak a versenyt követően fognak megjelenni.
Versenyfeltételek kategóriánként
A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő „Szent István napi kenyér”, ahol olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készült. Követelmény volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzon.
Az „Innovatív kenyér” kategóriájában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyag használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás), és magyar alapanyagok felhasználása szintén elvárás volt.
A Sétáló sütemény kategóriájának követelményei, a kreatív, dekoratív megjelenés, valamint a könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság és az érzékszervi tulajdonságok - így az alakra, az illatra, az ízharmóniára és a megfelelően laza tésztaszerkezetre - is figyelt a bírálat során a sok éves szakmai tapasztalattal rendelkező bíráló bizottság.
A vers népszerűségét és presztízsét mutatja, hogy az ország szinte minden részéről érkeztek kézműves és nagyüzemi pékmesterek bemutatni a legújabb fejlesztéseiket.
„Az egészséges életmód és a hagyományos technológiák újrafelfedezése egyre meghatározóbb a versenytermékeknél. A piac számára a frissesség mellett fontos szempont a természetes, kovászos technológiák alkalmazása, illetve az alapanyag kiválasztásnál is egyre jobban előtérbe kerülnek azok, amelyek az egészségre valamilyen kedvező hatást gyakorolnak” – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A Magyar Pékszövetség elnöke megjegyezte: a szakemberek az utóbbi években bátrabban alkalmaznak különleges fűszereket, magvakat, gabonákat például tönkölyt, alakort, egyéb egészséges alapanyagokat.
A verseny zsűrizése mindig anonim módon zajlik, a szakmai bírálóbizottság nem tudja, hogy mely terméket mely cég készítette, csak a regisztrációs sorszáma kerül feltüntetésre. A zsűri tagjai egyedileg pontoznak, a pontozólapok összesítése titkos. A verseny második fordulójába összesen 30 termék jutott be, amelyeket 2025. június 4-én sajtónyilvános zsűrizésen fognak elbírálni a szakemberek.
A Szent István napi kenyér kategória győztese 500 ezer forint, az Innovatív kenyéré 300 ezer, míg a Sétáló süteményé 200 ezer forint díjban részesül.
Fotók:
Az első körös zsűrizésről készített fotókat innen lehet letölteni:
https://drive.google.com/drive/folders/1MTvml6-T0tf0wFisrNm0CTHqsSqlqrhp?usp=sharing
Amennyiben nagyobb felbontású képre van szükségük, kérjük, keressék Gutti Gabriellát (guttigabriella@pekszovetseg.hu)!
A Magyar Pékszövetségről:
A Magyar Pékszövetség három évtizede működő szakmai ernyőszervezet, amely ellátja a hazai sütőipari vállalkozások érdekvédelmét, illetve képviseli a szakágazatot a mindenkori kormányzatnál és intézményeinél. Jelenleg a tagsága 450 vállalkozást számlál, amelyek a hazai sütőipari kapacitás mintegy felét teszik ki.
A Magyar Pékszövetség tevékenységében az érdekvédelem mellett hangsúlyosak a tagoknak nyújtott szolgáltatások – többek között közös beszerzések, pályázatokon való részvétel, marketing és kommunikáció –; ezek szervezésével, koordinálásával segíti a pékségeket, amellyel komoly megtakarításokat és versenyelőnyöket érnek el.
A Szövetség oktatással, továbbképzéssel, versenyek, és termék-technológiai bemutatók szervezésével is támogatja tagságát, szakembereik fejlődését. Különböző delegációkkal részt vesz nemzetközi versenyeken, bemutatókon, szakipari vásárokon.