TAGNAK JELENTKEZEM!

2025.04.02.

XIV. Szent István napi Kenyérverseny felhívása

Híreink

Kenyérverseny




A Magyar Pékszövetség 2025-ben is meghirdeti a sütőipari vállalkozások részére szakmai versenyét 3 kategóriában.

A verseny kategória győztesei a szakmai elismerés mellett pénzdíjban is részesülnek:

I.  kategória győztes: 500 000 forint,

II. kategória győztes: 300 000 forint

III. kategória győztes: 200 000 forint

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A versenyen kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával készült termékekkel lehet nevezni.

I. kategória: 2025-es év Szent István napi kenyér

Kenyérrel szembeni elvárás:

  • A tészta készítéséhez döntő részben gabonaőrleményeket, búzalisztet használjon.
  • A fő alapanyaghoz viszonyítva egyéb anyag használatára vonatkozó előírások a MÉ könyvben rögzítettek szerint

tartalmazhat Max. 10% rozslisztet

tartalmazhat Max. 20% burgonya készítményt, főtt burgonyát, burgonya pelyhet, burgonyalisztet

  • Hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön a kenyér.
  • Formája szabadon választott: vekni vagy kerek forma
  • Súlyra vonatkozó előírás: 1 kg +- 5%
  • A Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak feleljen meg a savfoka és sótartalma

Savfoka: minimum 3

Sótartalom %: (m/m) 1,3% - 2,35%

Előírás továbbá:

  • Vezérgondolat - A kovász és a hagyomány jegyében
  • Kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával készüljön
  • Csak természetes anyagokat tartalmazzon
  • Frissességjavító technológia, alapanyag alkalmazása
  • Nem használhatók célkeverékek, adalékanyagok (aszkorbinsav, lisztjavítók)
  • A kenyér 1,0 kg-os tömegegységben készül a versenyre
  • A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, melyet a jelentkezést követően kiküldött sablon alapján kell elkészíteni (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem!)
  • A kenyér kapcsolódjon a hagyományos magyar kenyérhez (megnevezés, történet, alapanyag, technológia, külalak)

Az elbírálás szempontjai:

  • Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz.
  • Gyárthatóság
  • Eltarthatóság, frissesség megőrzése.
  • A zsűrizett kenyerek esetében az érzékszervi vizsgálatot laboratóriumi vizsgálat követi, ahol megvizsgálják a savfokot, sótartalmat, és a kapott értékeknek meg kell felelni az Élelmiszerkönyvi előírásoknak  
  • A zsűri kiemelt hangsúlyt fektet a minőségi kritériumok mellett az esztétikai megjelenésre.

Ajánljuk, hogy a versenyre nevezett termékeket előzetes laborvizsgálatra küldje ela MÉ-ben meghatározott savfok és sótartalom kontrollja érdekében.

II. kategória: Innovatív kenyér

Kenyérrel szembeni elvárás:

  • Innováció
  • újdonság jelenjen meg a termékben
  • Harmónia az alapanyag felhasználás tekintetében

Előírás továbbá:

  • Magyar alapanyagok felhasználásával készüljön
  • A fűszerek használata megengedett
  • A kenyér 0,5 kg tömegegységben készülhet
  • Az innováció formája lehet az alapanyag használat, a gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás
  • A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, melyet a jelentkezést követően kiküldött sablon alapján kell elkészíteni (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem!)

Az elbírálás szempontjai:

  • Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz harmónia
  • Eltarthatóság, frissesség megőrzése
  • Innovatív, újdonság a sütőipari piacon
  • A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is.

III. kategória leveles sétáló sütemény

Termékkel szembeni elvárás:

  • Gyümölcs felhasználás
  • harmonikus ízvilág kialakítás
  • Kreatív, dekoratív megjelenés
  • könnyen szállítható és fogyasztható

Előírás továbbá:

  • magvak, tejtermékek felhasználása engedélyezett
  • előállításához, töltéséhez gyümölcskészítmény is engedélyezett
  • A termék súlyegysége 80-120 g
  • A nevezéshez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot
  • Az elbírálás szempontjai:
  • Érzékszervi tulajdonságok: alak, megjelenés, megfelelő tésztaszerkezet, illat, íz harmónia
  • Fontos szempont, hogy séta közben is fogyasztható legyen, praktikus kialakítás
  • A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is

A versenyre nevezés módja:

A Magyar Pékszövetség minden Szent István napra nevezett kenyeret a zsűrizést követően laborvizsgálatra küld. A versenyre jelentkezni az iroda@pekszovetseg.hu címre megküldött jelentkezési lappal lehet.

A jelentkezési lap >>

Kötelezően kitöltendő résztvevői nyilatkozat >>

Kötelezően kitöltendő gyártmánylap >>

2025. évi kenyérverseny kiírása (letölthető formátum) >>

Kategóriánkként legfeljebb 3 különböző termékkel nevezhet 1 cég.

 A zsűrizéshez termék fajtánkként a kenyérből 3 db-ot kell beszállítani, a sétáló süteményből 6 db-ot.

A megküldött sablon használatával a termékleírást/gyártmánylapot mellékelni kell. (Ezen a gyártó beazonosítására alkalmas információ nem szerepelhet. Amennyiben beazonosítható a gyártó, akár a kenyér címkézése miatt, akár a gyártmánylap alapján, az adott versenyzőt a zsűri kizárja a versenyből.)

A nevezési határidő: 2025. április 30.

Nevezési díj: 5.000 Ft+Áfa/Termék

A kenyeret az első zsűrizés időpontjában kell a helyszínen bemutatni.

A terméket független szakmai zsűri bírálja el. A zsűrizés kétfordulós lesz. A második kör sajtó képviselői számára nyilvános, és az 1. körben bejutott kategóriánként első 9 helyezett termék kerül be.

A nyertes kenyér készítőjének vállalnia kell a sajtótájékoztatón való megjelenést, és a 2025. évi augusztus 20.-i budapesti rendezvényre a terméke beszállítását, helyszíni értékesítését!

Első forduló-selejtező zsűrizés: 2025. május 14.

Második forduló-sajtónyilvános zsűrizés: 2025. június 04.

Hírlevél tagoknak

Hírlevél Érdeklődőknek

Szeretne hirdetni a Pékmester lapban?

Vállalata híreit országos szinten juttatjuk el a megfelelő célcsoporthoz. Kattintson a részletekért!
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram