A Magyar Pékszövetség 2025-ben is meghirdeti a sütőipari vállalkozások részére szakmai versenyét 3 kategóriában.
A verseny kategória győztesei a szakmai elismerés mellett pénzdíjban is részesülnek:
I. kategória győztes: 500 000 forint,
II. kategória győztes: 300 000 forint
III. kategória győztes: 200 000 forint
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A versenyen kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával készült termékekkel lehet nevezni.
I. kategória: 2025-es év Szent István napi kenyér
Kenyérrel szembeni elvárás:
- A tészta készítéséhez döntő részben gabonaőrleményeket, búzalisztet használjon.
- A fő alapanyaghoz viszonyítva egyéb anyag használatára vonatkozó előírások a MÉ könyvben rögzítettek szerint
tartalmazhat Max. 10% rozslisztet
tartalmazhat Max. 20% burgonya készítményt, főtt burgonyát, burgonya pelyhet, burgonyalisztet
- Hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön a kenyér.
- Formája szabadon választott: vekni vagy kerek forma
- Súlyra vonatkozó előírás: 1 kg +- 5%
- A Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak feleljen meg a savfoka és sótartalma
Savfoka: minimum 3
Sótartalom %: (m/m) 1,3% - 2,35%
Előírás továbbá:
- Vezérgondolat - A kovász és a hagyomány jegyében
- Kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával készüljön
- Csak természetes anyagokat tartalmazzon
- Frissességjavító technológia, alapanyag alkalmazása
- Nem használhatók célkeverékek, adalékanyagok (aszkorbinsav, lisztjavítók)
- A kenyér 1,0 kg-os tömegegységben készül a versenyre
- A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, melyet a jelentkezést követően kiküldött sablon alapján kell elkészíteni (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem!)
- A kenyér kapcsolódjon a hagyományos magyar kenyérhez (megnevezés, történet, alapanyag, technológia, külalak)
Az elbírálás szempontjai:
- Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz.
- Gyárthatóság
- Eltarthatóság, frissesség megőrzése.
- A zsűrizett kenyerek esetében az érzékszervi vizsgálatot laboratóriumi vizsgálat követi, ahol megvizsgálják a savfokot, sótartalmat, és a kapott értékeknek meg kell felelni az Élelmiszerkönyvi előírásoknak
- A zsűri kiemelt hangsúlyt fektet a minőségi kritériumok mellett az esztétikai megjelenésre.
Ajánljuk, hogy a versenyre nevezett termékeket előzetes laborvizsgálatra küldje ela MÉ-ben meghatározott savfok és sótartalom kontrollja érdekében.
II. kategória: Innovatív kenyér
Kenyérrel szembeni elvárás:
- Innováció
- újdonság jelenjen meg a termékben
- Harmónia az alapanyag felhasználás tekintetében
Előírás továbbá:
- Magyar alapanyagok felhasználásával készüljön
- A fűszerek használata megengedett
- A kenyér 0,5 kg tömegegységben készülhet
- Az innováció formája lehet az alapanyag használat, a gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás
- A versenyre nevezett kenyérhez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot, melyet a jelentkezést követően kiküldött sablon alapján kell elkészíteni (Csak a megküldött sablon használható, saját gyártmánylap nem!)
Az elbírálás szempontjai:
- Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz harmónia
- Eltarthatóság, frissesség megőrzése
- Innovatív, újdonság a sütőipari piacon
- A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is.
III. kategória leveles sétáló sütemény
Termékkel szembeni elvárás:
- Gyümölcs felhasználás
- harmonikus ízvilág kialakítás
- Kreatív, dekoratív megjelenés
- könnyen szállítható és fogyasztható
Előírás továbbá:
- magvak, tejtermékek felhasználása engedélyezett
- előállításához, töltéséhez gyümölcskészítmény is engedélyezett
- A termék súlyegysége 80-120 g
- A nevezéshez mellékelni kell a termékleírást/gyártmánylapot
- Az elbírálás szempontjai:
- Érzékszervi tulajdonságok: alak, megjelenés, megfelelő tésztaszerkezet, illat, íz harmónia
- Fontos szempont, hogy séta közben is fogyasztható legyen, praktikus kialakítás
- A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre is
A versenyre nevezés módja:
A Magyar Pékszövetség minden Szent István napra nevezett kenyeret a zsűrizést követően laborvizsgálatra küld. A versenyre jelentkezni az iroda@pekszovetseg.hu címre megküldött jelentkezési lappal lehet.
A jelentkezési lap >>
Kötelezően kitöltendő résztvevői nyilatkozat >>
Kötelezően kitöltendő gyártmánylap >>
2025. évi kenyérverseny kiírása (letölthető formátum) >>
Kategóriánkként legfeljebb 3 különböző termékkel nevezhet 1 cég.
A zsűrizéshez termék fajtánkként a kenyérből 3 db-ot kell beszállítani, a sétáló süteményből 6 db-ot.
A megküldött sablon használatával a termékleírást/gyártmánylapot mellékelni kell. (Ezen a gyártó beazonosítására alkalmas információ nem szerepelhet. Amennyiben beazonosítható a gyártó, akár a kenyér címkézése miatt, akár a gyártmánylap alapján, az adott versenyzőt a zsűri kizárja a versenyből.)
A nevezési határidő: 2025. április 30.
Nevezési díj: 5.000 Ft+Áfa/Termék
A kenyeret az első zsűrizés időpontjában kell a helyszínen bemutatni.
A terméket független szakmai zsűri bírálja el. A zsűrizés kétfordulós lesz. A második kör sajtó képviselői számára nyilvános, és az 1. körben bejutott kategóriánként első 9 helyezett termék kerül be.
A nyertes kenyér készítőjének vállalnia kell a sajtótájékoztatón való megjelenést, és a 2025. évi augusztus 20.-i budapesti rendezvényre a terméke beszállítását, helyszíni értékesítését!
Első forduló-selejtező zsűrizés: 2025. május 14.
Második forduló-sajtónyilvános zsűrizés: 2025. június 04.