2025. április 12-én a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara immár 18. alkalommal rendezte meg a Pelikán Kupát.
Az országos szinten meghirdetett versenyre szakács, cukrász, pincér, barista és pék szakmákban várták a tanulókat, felnőtteket, amatőr versenyzőket és a csapatokat.
A rendezvény célja, hogy a részvevők magas szintű és kreatív munkáikat bemutathassák a nagyközönségnek, melyeket a nemzetközileg is elismert szakmai zsűri bírál el.
Az elmúlt 50 év
A Pelikán Kupa elődje a Jász-Nagykun Farsang volt, melyet 1975-ben, Szolnok város 900 éves évfordulóján rendezett meg a Jász-Nagykun Vendéglátó Vállalat. Az ország legnagyobb gasztronómiai rendezvényének számított. Miden megye képviseltette magát 1-1 szakács, cukrász, pincér versenyzővel. A Vállalat egészen a ’80-as évek közepéig rendezte meg a versenyt. Ezt követően a Jász-Nagykun Farsang szervezését átvette Pálszabó Mihály aranykoszorús mester, aki a ’80-as évek közepétől egészen a 2000-es évekig szervezte a versenyt.
2005-ben Erdős Hanna világ- és olimpiabajnok mestercukrász felkereste Pálszabó Mihály aranykoszorús mestert azzal az ötlettel, hogy rendezzék meg újra a versenyt. 2006-ban indult útjára a Pelikán Kupa összesen 36 fő jelentkezésével. Mindhárom szakmában képviseltették magukat - a többnyire - tanulókból álló versenyzők. Hagyományőrzés címszó alatt grillázs remekműveket készítő személyek is meghívást kaptak a versenyre.
A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a szakmunkásképzés fontosságára, a hagyományok ápolására figyelemmel a 2015. április 11-én megrendezett X. Pelikán Kupa főszervezője lett, Pálszabó Mihály szakmai vezetésével.
Az országos lefedettségű versenyre minden évben egyre több versenyző jelentkezik.
A covid idején két évben, 2020-2021-ben nem került megrendezésre a verseny.
Az alap kategóriákhoz 2024-ben a pék, 2025-ben pedig a barista szakma került bevonásra.
A versenyre egyéni versenyzőként és csapatban is lehet jelentkezni. A 18. Pelikán Kupára idén összesen 210 fő jelentkezett, mely 157 csapatot/versenymunkát jelentett.
Minden évben kísérőrendezvények – gasztronómiai kiállítások, bemutatók, kóstolók –színesítik az egész napos rendezvényt, még vonzóbbá téve azt mind a versenyzők, mind a vendéglátás iránt érdeklődők számára. A versenyen korábban szakmai előadást tartott például (a teljesség igénye nélkül): Erdős Hanna világ- és olimpiabajnok mestercukrász, Vomberg Frigyes Séfek Séfe c. műsor zsűri tagja, Szabadfi Szabolcs „Szabi a pék”, Rácz Jenő Michelin-csillagos séf. Néhány téma a szakmai előadásokról a 18 évből: 150 éves Auguszt Cukrászda, szarvasgomba termelése, sajtok fajtái és jelentősége a gasztronómiában, Fagylalt Európa Bajnokság, trópusi gyümölcstermesztés Magyarországon, vanília – mint fűszer.
A Kupán nagyon sok kivételes pályamunkával találkoztak a bíráló bizottság tagjai. Ilonka Boldizsár, elnökségi tagunk aki hosszú évek óta a Szent István napi kenyérverseny bírálóbizottságának az elnöke, külön kiemelte Elek Krisztina alkotását, akinek díszmunkájával sikerült az pék kategória első díját elnyernie, amihez ezúton is gratulálunk.
Krisztina a nagykőrösi Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium 13. évfolyamos Sütő- és cukrászipari technikus tanulója, felkészítő tanára Kovács Mária volt. Riportunk keretében megosztották olvasóinkkal a versennyel kapcsolatos élményeiket.
Milyen elvárások fogalmazódnak meg a jövő sütőipari szakembereivel kapcsolatban?
Kovács Mária - Azt gondolom, hogy a jövő sütőipari szakembereivel kapcsolatban elsősorban az innováció, a sütőipari technológiák folyamatos fejlődésének követése, valamint az új nyersanyagok bekapcsolódása a technológiai folyamatokba.
Amikor kilencedikbe bekerülnek a gyerekek az iskolába, megtanulják a pék és cukrász szakma alapjait. Nyersanyagok felismerése, kézzel dagasztás elsajátítása, amik szükségesek az alapozó vizsga megszerzéséhez, valamint alap követelmény ahhoz, hogy a következő évfolyamba léphessenek. Az alapozó vizsga utáni években szakmai tudást, mind gyakorlatban mind elméletben elsajátítják. Nagyon fontosnak tartom a szakma szeretetét átadni a diákoknak. Célom, hogy az utolsó évre teljesen önállóan tudjanak dolgozni a diákok. Mottóm az, hogy „Minőségi munkát adjál ki a kezedből!” Erre tanítom őket.
Sütő- cukrász felkészítő tanárként milyen kihívásokkal szembesülnek a munkájuk során, ez a verseny milyen feladatokat ró a tanárra és a versenyben induló diákokra?
Kovács Mária - Munkám során sok féle diákkal találkozom. Vannak, akik az első találkozás után beleszeretnek a szakmába és vannak olyanok is, akiket kezdetben semmi nem motivál a szakma elsajátításához. Az oktásom célja, hogy átadjam a tanulóimnak azt a szakma szeretetet, alázatot, amelyet én képviselek. Fontosnak tartom, hogy azokan a gyerekeknek is áttudjam adni a tudásomat, akik kevésbé érdeklődőek. Igyekszek minden lehetőséget megragadni, hogy kitudjam bővíteni diákjaim szakmai érdeklődését, ezért számomra nem kérdés, hogy megragadjam az alkalmat arra, hogy szakmai versenyeken diákjaimmal képviseljem iskolánkat. Igyekszem kiválasztani azt a tanulót, akiben látom a szakma iránti elkötelezettséget, alázatot, valamint tehetséget. Így alakul ki az oktatóból és diákból álló csapat. A verseny felkészítés a gyakorlati órák után történik, sokszor késő estig eltart. A szakmai versenyeken az innovációnak nagyon nagy szerepe van. Mi szakmai oktatók is fejlesztjük magunkat a mai elvárások, megfelelések céljából. Úgy látom, hogy a mai versenyekre olyan termékekkel kell készülni, amik a nemzetközi trendnek is megfelelnek. A pék és a cukrász szakmát ötvözni kell egymással, csakis így állják meg a helyüket a versenyeken. Nagy kihívás volt számomra/számunkra a díszmunka elkészítése. A „tudás” volt a téma. Együtt ötöltük ki, hogy mit készítünk el. Szó szerint meg kellett álmodnom/álmodnunk, hogy mit hogyan építünk fel, hogy-hogy tudjuk kivitelezni. Könyveket építettünk egymásra. A tetején egy tenta tartó, egy szemüveg, egy lúdtoll és egy nyitott könyv helyezkedett el. Minden egyes porcikája díszmunka tésztából készült. Krisztina nagyon tehetséges diák. A szakma szeretete és alázata minden munkáján látszik.
Mit emelnének ki, milyen lehetőségek rejlenek a fiatalok számára, ha ezt a szakmát választják?
Kovács Mária - Ebben a szakmában nem ér véget a tanulás az iskola befejezése után. A szakmában maradók „Life of learning!” életük végéig tanulnak, mert a sütőipar és a cukrászat is folyamatos megújulást hoz magával. Ezt az innovációt újabbnál újabb kreativitások követik, mely elengedhetetlen a fejlődéshez.
Szerencsére sok olyan kisebb nagyobb élelmiszeripari cég van jelen a piacon, melyek szeretettel várják a frissen végzett diákokat, mert az ő foglalkoztatottságukkal újlendületet kaphat egy-egy áltataluk termelt termék.
Elek Krisztina - Mindenképp kiemelném, hogy rengeteg lehetőséget kínál a kreativitásunk kiélésére. Én magam is egy kreatív személy vagyok, mindig új ötletek járnak a fejemben. Én 9.-ben azzal a céllal jöttem az iskolába, hogy olyan szakmát tanuljak, amiben ezt kiélhetem és valami kézzel foghatót alkothatok. Az ember nem is gondolná, hogy mennyi lehetőség rejlik egy jó tésztában és csak időre és türelemre van szükség ahhoz, hogy újat alkothassunk. Ez az a szakma, amiben csak a képzeleted szab határokat. Kísérletezhetsz a különböző ízekkel, formákkal, bevethetsz régi és új technikákat is.
Az oktatók teljes mértékben támogatnak az új ötletekben és segítenek finomítani, megvalósítani azokat. Ők azok, akiktől minden alapot megtanulhatunk és akik átadják a szakmaszeretetét. Bátran merem mindenkinek ajánlani a pék szakmát és a Toldi iskolát, aki egy kicsit is érdeklődik a sütés világa iránt.
Mi volt a motiváció, ami miatt elindult a versenyen?
Elek Krisztina - Őszintén megvallva a versenyről engem márciusban tájékoztattak az oktatóim, miután részt vettem OSZTV-n. Egyből a verseny után vetették fel az ötletet és nem igazán gondolkodtam rajta sokat, másnap bementem a tanműhelybe és megbeszéltem a felkészítő tanárommal, hogy szeretnék ezen a versenyen részt venni. Talán a legfőbb ok, ami motivált erre az a pék díszmunka volt. Nem volt előtte lehetőségem ilyenre és szerettem volna a tanulmányaim egy pék díszmunkával megkoronázni. Teljes mértékben a versenyre tudtam koncentrálni hiszen ekkorra már felszabadultam a szakmai vizsgák alól az OSZTV-n nyújtott teljesítményemnek köszönhetően.
Mennyi felkészülési időre volt szükség, milyen tapasztalatokkal gazdagodott?
Elek Krisztina - Három héten keresztül készültünk a versenyre heti két-három alkalommal. Nem igazán volt sok felkészülési időre szükség hiszen miután az ötlet már megvolt, hogy milyen termékeket szeretnék vinni és a diszmunkának mi legyen a kompozíciója már könnyű dolgom volt. Sokat segített az iskolában megszerzet 5 évnyi tapasztalatom, az előző versenyek, valamint az OSZTV-re való felkészülés során szerezett plusz tudásom. A tervezgetések során át beszéltük a felkészítőmmel az ötleteket és minden terméket elkészítettem egy alkalommal a verseny előtt. A díszmunkát pedig a verseny hetén készítettem el és állítottam össze végleges formájába.
Milyen további tervei vannak akár szakmán belül, akár további versenyek tekintetében?
Elek Krisztina - Nem titok, hogy a szakmában szándékozok maradni hiszen az évek során rájöttem, hogy ez az a szakma, amiben igazán megtalálom a helyem mivel imádom csinálni és már a szenvedélyemmé vált. Szeptemberben egyetemen folytatom tovább tanulmányaimat élelmiszermérnök hallgatóként levelezőn. Szeretnék az egyetem mellett dolgozni és még több tapasztalatot szerezni és a későbbiekben mestervizsgát is tenni mindkét szakmámból. Ami viszont számomra az elsődleges cél, hogy szeretnék oktatni és oktató lenni. Szeretném tovább adni a megszerzett tudást és a szakmaszeretetemet. Megmutatni a leendő diákoknak, hogy mennyi lehetőség rejlik az általam választott szakmában. A további versenyeken való részvétel is a terveim között szerepel, hiszen rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodik az ember egy-egy verseny során. Ahogy lehetőségem adódik minél több versenyen részt szeretnék majd venni. Nem kizárt, hogy a közeljövőben újra részt veszek a Pelikán kupán, mint versenyző akár cukrász akár pék szakmában.
Krisztinának és Máriának gratulálunk az eredményhez és minden fiatalt arra biztatunk, hogy lehetőségei függvényében vegyen rész a szakmai megmérettetéseken.
A Pelikán Kupa a következő évben is megrendezésre kerül, a tervek szerint 2026. március 28-án, ahová a szervezők sok szeretettel várják a turizmus-vendéglátás ágazathoz tartozó szakmák szerelmeseit, akik szívesen megmérettetnék szakmai tudásukat, kreativitásukat.
További forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Cikk ajánló: Az ország legjobb cukrász- és péktanulói Nyíregyházán mérték össze tudásukat