TAGNAK JELENTKEZEM!

2025.06.11.

Minőség, versenyképesség, innováció – A KMÉ-védjegy, mint stratégiai eszköz a sütőipari vállalkozások kezében

Híreink

KMÉ kovászos kenyér

Amikor nehéz talpon maradni a piacon, a KMÉ-védjegy segíthet kitűnni a kínálatból

A pékszakma az elmúlt években számos kihívással szembesült, a vásárlói szokások folyamatosan változnak, és a piacon egyre élesebb a verseny. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján évről évre csökken az egy főre jutó kenyérfogyasztás, így a verseny a fogyasztók figyelméért fokozódik. A vásárlók egyre tudatosabbak és inkább a megbízható, kiemelkedő minőségű terméket keresik, ami új megközelítést kíván a gyártóktól.

A dinamikusan változó piaci környezethez, a vásárlói szokásokhoz és az új trendekhez való sikeres alkalmazkodás kulcsa a megkülönböztethetőség és a bizalomépítés. A Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy az egyetlen hazai, az unió által is elismert és az egyik legmagasabb presztízsű minőségrendszerként erre kínál megoldást és kitörési lehetőséget a pékségek számára.

Nem csak jó termék kell – elismerés is!

A piacon számos kiváló minőségű kenyér és pékáru található, ami megnehezíti a termékek közötti kiemelkedést. A KMÉ-védjegy azonban éppen ebben nyújt jelentős segítséget, mivel garantálja, hogy a termékek igazoltan kiváló minőségűek és megbízhatóak.  Emellett egyértelmű eligazodási pontot ad a vásárlóknak a kiváló minőség felismeréséhez, ezzel erősítve a bizalmukat a termékek iránt.  

Valódi eredmények, kézzelfogható előnyök

Azok a pékségek, amelyek már megszerezték a KMÉ-védjegyet, egyértelműen profitálnak belőle.

Miután a vajas kifli megkapta a KMÉ-minősítést, háromszorosára nőtt a kereslet” – Lakatos Tibor, a Vela Pékség tulajdonosa.

Az eredmény egyértelmű: a fogyasztók értékelik a garantált minőséget és a megbízható forrásból származó termékeket.

A KMÉ-védjegy jelentősége azonban messze túlmutat a puszta marketingértéken. A KMÉ minőségrendszerhez való csatlakozás egyre több esetben számít előnynek, például közétkeztetési pályázatoknál, valamint a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében meghirdetett pályázatok elbírálásánál is többletpontot biztosít.  

2024 második felében, a Magyar Pékszövetséggel való együttműködés eredményeként, nyolc pékség nyújtott be sikeres pályázatot valamely termékével a KMÉ-védjegyre. A minősítés birtokában előnnyel indulhattak a KAP-támogatások elbírálásánál is.

Ezek a pékségek már felismerték, hogy a KMÉ-védjegy nemcsak egy tanúsítvány, hanem olyan stratégiai eszköz, amely hozzájárulhat a piaci pozíció erősítéséhez, a fejlesztések ösztönzéséhez és hosszú távon a gazdasági stabilitást eléréséhez is.

Pályázható termékek – már a kovászos kenyér is!

A Magyar Pékszövetséggel kialakított szakmai együttműködésnek köszönhetően a lehetőségek folyamatosan bővülnek. A vajaskifli, vajjal készült foszlós kalács és a toast kenyér mellett már a kovászos kenyér is megtalálható a pályázható termékek között, amely újabb lehetőségeket kínál a pékségek számára piaci pozíciójuk megerősítésére.

Kovászos kenyér

Egyszerű csatlakozás, folyamatos támogatás

A KMÉ-védjegyhez való csatlakozás nincs határidőhöz kötve, a pályázat bármikor benyújtható. A tanúsítási folyamat –amennyiben a termék megfelel a követelményeknek – körülbelül három hónapot vesz igénybe.

A KMÉ-védjegy megszerzése nem csak a minőség elismerését jelenti, hanem széleskörű kommunikációs támogatást is biztosít a tanúsított termékek számára. Ezek a lehetőségek magukban foglalják a megjelenést közösségi média felületeken, szakmai PR-cikkekben, kiállításokon és egyéb rendezvényeken. Mindez különösen értékes a kisebb pékségek számára, akik számára a piaci láthatóság megteremtése gyakran komoly kihívást jelent.  

Fontos kiemelni, hogy sokféle jó minőségű kenyér és egyéb pékáru érhető el, de jelenleg KMÉ-védjeggyel ellátott termékből még viszonylag kevés található a piacon.  Éppen ezért valódi előnyt jelent, ha egy vállalkozás időben lép és elsők között szerez tanúsítványt valamelyik termékére.

A KMÉ védjeggyel ellátott kovászos kenyérnek az alábbi elvárásoknak kell megfelelnie:

A termék csakis a Magyar Élelmiszerkönyvben (MÉ) meghatározott összetevőkből állhat, az alábbi kivételekkel, melyek viszont az előállítás során nem alkalmazhatóak:

  • kovászt helyettesítő kovászkészítmény,
  • szójatermékek,
  • tartósítószerek,
  • étkezési ecetsav és ételecet,
  • pálmaolaj, (kivéve, ha RSPO igazolással rendelkezik)
  • burgonyapehely.

A KMÉ-védjegyes kenyér előállítása kizárólag közvetett, kovászos technológiával történhet, amely lehet élesztős vagy hozzáadott élesztő nélküli. Amennyiben a kenyér hozzáadott élesztő nélkül készül, starterkultúra sem használható.

A kovász nagysága legalább 40% (m/m), sűrűsége minimum 60% (m/m), érési ideje pedig legalább 10 órá kell, hogy legyen.

A savfoknak, rozskenyerek és teljes kiőrlésű kenyerek esetében legalább 5-10, egyéb kenyerek esetében legalább 4-8 közötti értéknek kell lennie.

A védjeggyel ellátott kovászos kenyér fagyasztásra nem készülhet.

A pontos tanúsítási követelmények az alábbi linken érhetőek el:

https://kme.hu/wp-content/uploads/2025/03/Kenyerek-kozvetett-kovaszos-technologiaval-keszultspecialis-tanusitasi-kovetelmeny-uj.pdf

Ne maradjon le a lehetőségről, pályázzon most termékével KMÉ-védjegyre, és éljen a minőségi garancia által kínált előnyökkel.

Forrás: Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy

A KMÉ-ről bővebben

Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft, Védjegyiroda
Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft, Védjegyiroda

Hírlevél tagoknak

Hírlevél Érdeklődőknek

Szeretne hirdetni a Pékmester lapban?

Vállalata híreit országos szinten juttatjuk el a megfelelő célcsoporthoz. Kattintson a részletekért!
usercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram