A szervezet átalakulása 2003-ban történt, közös szövetségbe egyesültek a kis- közép- és nagyvállalkozások azzal a céllal, hogy a magyar sütőiparnak egységes érdekképviselete legyen, így megalakult a Magyar Pékszövetség. Jelenleg a Szövetségnek 450 tagja van.
A Magyar Pékszövetség 19 tagú elnökséggel működik, a területi munkáját 9 régióban szervezi, végzi. Elnöke, Septe József már harmadik ciklusát tölti a szövetség élén, a két alelnök, Fülep Zsolt és Lakatos Tibor valamint Baranyi Helga gazdasági vezető és Szilágyi Péter tanácsadó szakmai támogatásával. A sütőszakmának egyetlen ágazati szaklapja van: a „Pékmester” magazin évente 6 alkalommal jelenik meg nyomtatott formában, amelyet nemcsak a szövetség tagjai kapnak, hanem minden magyar pékség, határon innen és határon túl is.
A Magyar Pékszövetség tevékenységében az érdekvédelem mellett hangsúlyosak a tagoknak nyújtott szolgáltatások – többek között közös beszerzések, pályázatokon való részvétel, marketing és kommunikáció –; ezek szervezésével, koordinálásával segíti a pékségeket, amellyel komoly megtakarításokat és versenyelőnyöket érnek el.
A Szövetség oktatással, továbbképzéssel, versenyek, és termék-technológiai bemutatók szervezésével is támogatja tagságát, szakembereik fejlődését. Különböző delegációkkal részt vesz nemzetközi versenyeken, bemutatókon, szakipari vásárokon.
Minden év őszén nagyszabású, többnapos program keretében tartja éves közgyűlését a szervezet, legfőbb fórumán az egész éves munkabeszámoló mellett kétnapos Pékakadémia keretében számos meghívott, neves előadó tart előadást az aktuális piaci trendekről és kihívásokról, hozzá kapcsolódóan szakipari kiállítás keretében konkrét megoldásokat is kap a nagy számban megjelent tagság, amelyet szakestély zár.
A Magyar Pékszövetség szerteágazó kapcsolatrendszere révén aktívan részt vesz a piaci szabályozások kialakításában, az európai uniós jogharmonizációs folyamatokban, és önerőből, saját szervezéssel megvalósította a közép-kelet-európai pékszövetségek összefogását is, amelynek eredményeként országokon átívelő összefogás tapasztalható többek között a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás ellen történő fellépésben.
A Magyar Pékszövetség szorosan együttműködik számos társszervezettel, kormányzati szervvel, tagjai a FÉSZ-nek és az IPOSZ-nak.
Az Agrárminisztériummal komoly együttműködést alakított ki a szövetség, a napi, operatív ügyekben szoros kapcsolatban állnak a szakágazatukért felelős Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai Főosztály. Ennek megfelelően, kezdeményezően vesznek részt a Magyar Élelmiszerkönyv sütőipari termékeket érintő előírásainak kialakításában, a szakmát érintő szabályozások és támogatási programok előkészítésében.
A szervezet emellett nemzetközi kapcsolatokat is ápol, az elnökség tagja, Ilonka Boldizsár a Pékek és Cukrászok Világszövetségének (UIBC) nagyköveteként és tiszteletbeli tagjaként részt vesz a globális munkafolyamatokban.
A Magyar Pékszövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy társadalmi-gazdasági súlya folyamatosan erősödjön, érdekképviseleti munkájának erejét növelje, hiszen csak így tud erős, a teljes ágazat nevében is legitim módon nyilatkozó, edukációs feladatokat is felvállaló érdekképviseletként a szakma és a fogyasztók számara is egyértelmű hasznot jelenteni.
Ezért a szervezet új feladatokat is felvállal, keresi az új együttműködéséket, innovációkat, hogy új lehetőségeket tudjon tagjai kezébe adni.
A Magyar Pékszövetség működésében megfogalmazott prioritások:
- az érdekvédelmi munka,
- a szolgáltatások szélesítése, fejlesztése,
- a szervezettség növelése,
- a saját üzletek számának növelése,
- az egészséges táplálkozást elősegítő termékek fejlesztése
- kelet-európai közös fellépés a tisztességtelen piaci magatartások ellen
A Magyar Pékszövetség aktív szervezője, résztvevője a regionális rendezvényeknek, évi állandó programok:
- Szakma kiváló tanulója verseny
- Szent István napi kenyér verseny
- Augusztus 20-ai kenyérünnepek
- Kenyér Világnapja (Budapest, több vidéki helyszín)